singgah santai
Assalamualikum dan salam sejahtera,
Selamat Datang ke Forum SS..singah dan santai.
Rehat dan Relaks kan minda..
kepada guest sila mendaftar dan mari berkenalan.

singgah santai

marilah menyinggah dan berehat sebentar..
 
HomePORTAL/GAMESCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Assalamualaikum forum Singgah Santai dibuka sekarang..Selamat melayari dan berposting.. kira ingin bermain permainan sila tekan Portal di toolbar atas..
Lagu hari ini...
Photobucket
VIDEO SANTAI
Top posters
speed (285)
 
fly (257)
 
nurinmadihah (124)
 
Abg RE (123)
 
rynn_03 (59)
 
wanx (49)
 
bruce (48)
 
joe_shaper (46)
 
Wira_Puteh (40)
 
tunjang (39)
 
Latest topics
» Panggilan Belum : the return
Fri Feb 22, 2013 2:31 pm by fly

» Bunga & yoss (serasi)
Thu Feb 21, 2013 11:08 pm by tunjang

» tembak waterfall di sg tekala.
Wed Feb 13, 2013 10:52 pm by Admin

» selain tajuk landskap
Wed Feb 13, 2013 10:43 pm by Admin

» TT kat Bangi
Wed Feb 13, 2013 2:19 pm by fly

» road to brinchang
Sat Nov 27, 2010 11:08 pm by fly

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 1:03 pm by krulayar

» haku pon nak main ngan cahaya gak...first try....
Fri Aug 13, 2010 12:01 pm by fly

» album suka suki...
Thu Aug 12, 2010 8:02 am by tunjang

» hangpa nak habaq pa? meh sini...
Thu Aug 12, 2010 7:56 am by tunjang

Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Social bookmarking
Social bookmarking digg  Social bookmarking delicious  Social bookmarking reddit  Social bookmarking stumbleupon  Social bookmarking slashdot  Social bookmarking yahoo  Social bookmarking google  Social bookmarking blogmarks  Social bookmarking live      

Bookmark and share the address of singgah ngail on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of singgah santai on your social bookmarking website
facebook
Keywords

Share | 
 

 Tazkirah Hari Jumaat

Go down 
AuthorMessage
nurinmadihah
PENGUSHA KOLAM
PENGUSHA KOLAM
avatar

Posts : 124
Points : 169
Reputation : 3
Join date : 2010-04-10
Age : 37

PostSubject: Tazkirah Hari Jumaat   Fri Apr 16, 2010 11:16 am

KELEBIHAN HARI JUMAAT

HARI Jumaat adalah penghulu segala hari pada setiap minggu.
Hari Jumaat juga hari besar di sisi Allah dan dikhususkan bagi umatnya.

Ini jelas daripadaFirman Allah yang bermaksud:"Apabila diseru untuk bersembahyang pada hari Jumaat maka segeralah kamumengingati Allah serta tinggalkan jual beli. Inilah yang lebih baik bagi kamusekiranya kamu mengetahui". (Surah Jumaah: Ayat 9)

Dalam ayat itu, Allah melarang manusia bekerja dan berusaha untuk kepentingandunia sebaik ia mendengar seruan azan solat Jumaat. Larangan ini menggambarkanbahawa menunaikan fardu Jumaat penting dan wajib dikerjakan.

Dalam hadis lain Rasulullah mengatakan hari Jumaat adalah hari yang besar disisi Allah. Ia lebih besar daripada Aidilfitri dan Aidiladha.

Di dalamnya pula ada lima kelebihan iaitu:

1. Allah menjadikan Nabi Adam a.s.

2. Allah menurunkan Nabi Adam a.s ke bumi.

3. Allah mematikan Nabi Adam a.s.

4. Terdapat satu saat yang mustajab dan sesiapa yang berdoa pada saat itunescaya Allah mengizinkannya selama ia tidak meminta-minta yang haram.

5. Terjadinya hari kiamat. (Hadis Riwayat Ibn Majah dan Ahmad)

Ketinggian kedudukan hari Jumaat berbanding hari-hari yang lain dinyatakanRasulullah s.a.w dengan sabdanya yang bermaksud:"Sebaik-baik hari yang matahari terbit padanya ialah hari Jumaat". (HadisRiwayat Muslim, Abu Daud dan Tarmizi)

Menyedari hakikat ini, pada hari Jumaat kita disunatkan pergi ke masjid awal,sekurang-kurangnya sebelum tergelincir mata hari. Ini kerana pada setiap hariJumaat, Allah mengutus malaikat berdiri di pintu masjid untuk mencatat namamereka yang masuk. Apabila khatib naik ke mimbar, berhentilah mereka.

Sebelum menunaikan fardu Jumaat, kita disunatkan mandi walaupun waktusembahyang telah hampir. Disunatkan juga mencukur kepala, memotong kuku,memendekkan misai, memakai wangi-wangian dan mengenakan pakaian yangsebaik-baiknya.


Dalam perjalanan ke masjid kita hendaklah dalam keadaan khusyuk dan merendahdiri. Apabila berada dalam masjid, janganlah melangkah kepala orang untuk kesaf hadapan atau berjalan di sisi mereka. Jika hendak duduk di saf hadapan,kita hendaklah datang awal kerana Rasulullah melarang keras melangkah kepalaorang.Apabila masuk masjid, hendaklah kita sembahyang dua rakaat Tahayattul Masjidwalaupun pada masa itu khatib sedang berkhutbah.


Sebaik-baiknya hendaklah iabersembahyang di tiang yang terdekat dengannya supaya orang ramai tidak laludi hadapannya ketika ia bersembahyang.Ketika imam berkhutbah, kita hendaklah memasang telinga untuk mendengar nasihatdan tunjuk ajar yang disampaikan. Anggaplah kita orang yang ditujukan segalanasihat dan kata bicara imam tadi.

Jangan sekali-kali berkata-kata atau bercakap dengan teman ketika imamberkhutbah. Larangan ini jelas daripada sabda Rasulullah yang bermaksud:"Sesiapa yang berkata kepada temannya sedangkan imam masih berkhutbah:Dengarlah! Maka dia telah lalai, dan barang siapa yang lalai pada waktu imamsedang berkhutbah maka tiada Jumaat baginya." (Hadis Riwayat Ibn Majah)


Ini menunjukkan kita tidak dibenarkan melarang orang yang sedang bercakapketika khatib berkhutbah dengan mengeluarkan suara. Untuk mendiamkan orang yangsedang berkata-kata ketika khatib sedang berkhutbah, harus dilakukan denganisyarat atau dengan melempar batu.Inilah antara perkara yang dituntut dan disunatkan ke atas jemaah pada hariJumaat. Namun sebahagian besar kita belum menghayati perintah memakmurkanmasjid ini.Ketika muazin melaungkan azan, masih ramai yang melepak dan berbual kosong dikaki lima atau di sekitar kawasan masjid.

Semangat 'marilah menuju kemenangan'yang dilaungkan seolah-olah tidak meresap ke sanubari jemaah.Ketika khatib mula membaca khutbah, ramai yang bercakap walau pun sebelum initelah diingatkan bahawa perbuatan bercakap sewaktu khatib membaca khutbahadalah perbuatan lagha (sia-sia) dan mengurangkan pahala Jumaat.

Sewaktu khatib membaca khutbah pula, ramai menundukkan kepala kerana mengantukdan sebahagiannya tertidur. Siapakah yang bersalah dalam perkara ini? Adakahkhutbah yang dibaca itu membosankan ataupun memang kita tidak berminat dengannasihat yang disampaikan.Yang nyata, sembahyang Jumaat hari ini tidak lebih satu ritual zaman berzamanmasyarakat Melayu-Islam, bukan kewajipan.

Apa yang berlaku ini ternyatamenyedihkan dan seharusnya kita membetulkan kelemahan itu.Sebaik-baiknya, perhimpunan seminggu sekali ini kita jadikan ruang untukmerenung kembali semangat perpaduan umat yang semakin terhakis dilanda aruskehidupan yang semakin hilang nilai kemanusiaan.

Selesai sahaja Jumaat, jemaah berebut-rebut keluar masjid, seolah-olah ia penjara. Malah ada yang merungut khutbah terlalu panjang jika ia mengambil masa15 atau 20 minit.Kekuatan umat Islam terletak di atas keteguhan kita menghayati Islam. Jika kitatidak mengambil berat amal ibadat yang asas ini, selama itulah kita akan rugi.
Setiap detik hari Jumaat perlu dipenuhi untuk meningkatkan amalan solehsebanyak mungkin, berbanding hari lain.


"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" Surah Al-Ahzab: Ayat 71"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

CnP: http://macheboy78.blogspot.com/2009/09/kelebihan-hari-jumaat.html
Back to top Go down
View user profile
nurinmadihah
PENGUSHA KOLAM
PENGUSHA KOLAM
avatar

Posts : 124
Points : 169
Reputation : 3
Join date : 2010-04-10
Age : 37

PostSubject: Re: Tazkirah Hari Jumaat   Fri Apr 16, 2010 11:23 am

Surah Al Jumm'ah..termaktub di dalam Al Quran..

saya lampirkan..terjemahan ayat surah ini.utk renungan bersama


[1]
Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi sentiasa mengucap tasbih kepada Allah Yang Menguasai (sekalian alam), Yang Maha Suci, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

[2]
Dia lah yang telah mengutuskan dalam kalangan orang-orang (Arab) yang Ummiyyin, seorang Rasul (Nabi Muhammad s.a.w) dari bangsa mereka sendiri, yang membacakan kepada mereka ayat-ayat Allah (yang membuktikan keesaan Allah dan kekuasaanNya), dan membersihkan mereka (dari iktiqad yang sesat), serta mengajarkan mereka Kitab Allah (Al-Quran) dan Hikmah (pengetahuan yang mendalam mengenai hukum-hukum syarak). Dan sesungguhnya mereka sebelum (kedatangan Nabi Muhammad) itu adalah dalam kesesatan yang nyata

[3]
Dan juga (telah mengutuskan Nabi Muhammad kepada) orang-orang yang lain dari mereka, yang masih belum (datang lagi dan tetap akan datang) menghubungi mereka; dan (ingatlah), Allah jualah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

[4]
(Pengutusan Nabi Muhammad s.a.w, kepada umat manusia seluruhnya) itu (yang menjadi rahmat) adalah limpah kurnia Allah, diberikanNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya; dan sememangnya Allah mempunyai limpah kurnia yang besar.

[5]
(Sifat-sifat Nabi Muhammad itu telahpun diterangkan dalam Kitab Taurat tetapi orang-orang Yahudi tidak juga mempercayainya, maka) bandingan orang-orang (Yahudi) yang ditanggungjawab dan ditugaskan (mengetahui dan melaksanakan hukum) Kitab Taurat, kemudian mereka tidak menyempurnakan tanggungjawab dan tugas itu, samalah seperti keldai yang memikul bendela Kitab-kitab besar (sedang ia tidak mengetahui kandungannya). Buruk sungguh bandingan kaum yang mendustakan ayat-ayat keterangan Allah; dan (ingatlah), Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada kaum yang zalim.

[6]
Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai orang-orang yang berugama Yahudi, kalau kamu anggap bahawa kamulah sahaja orang-orang yang dikasihi Allah tidak termasuk umat-umat manusia yang lain, maka bercita-citalah hendakkan mati (dengan meminta kepada Allah supaya kamu dimatikan sekarang juga), jika betul kamu orang-orang yang benar!"

[7]
Dan (sudah tentu) mereka tidak akan bercita-cita hendakkan mati itu selama-lamanya, dengan sebab dosa-dosa yang mereka telah lakukan; dan Allah sentiasa mengetahui akan orang-orang yang zalim itu.

[8]
Katakanlah (wahai Muhammad): "Sebenarnya maut yang kamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akan menemui kamu; kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah yang mengetahui segala yang ghaib dan yang nyata, lalu Ia memberitahu kepada kamu apa yang kamu telah lakukan (serta membalasnya)".

[9]
Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang jumaat) dan tinggalkanlah berjual-beli (pada saat itu); yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya),

[10]
Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat).

[11]
Dan apabila mereka mengetahui kedatangan barang-barang dagangan (yang baharu tiba) atau (mendengar) sesuatu hiburan, mereka bersurai (lalu pergi) kepadanya dengan meninggalkan engkau berdiri (di atas mimbar - berkhutbah). Katakanlah (wahai Muhammad:" Pahala - balasan) yang ada di sisi Allah, lebih baik dari hiburan dan barang-barang dagangan itu; dan Allah sebaik-baik pemberi rezeki.
Back to top Go down
View user profile
 
Tazkirah Hari Jumaat
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
singgah santai  :: FORUM :: SUDUT RENUNGAN-
Jump to: